Pohanka loupaná
Detailní popis produktu
Pohanka se podle způsobu využití řadí k obilovinám. Botanicky se jedná o rostlinu dvouděložnou, patřící do čeledi Rdesnovitých (Polygonaceae). Často je označována za pseudoobilninu. Pohanky jsou jednoleté a vytrvalé byliny. Mají bílé a růžové květy v hroznech a lichoklasech. Plodem je nažka.
V českých zemích se začala pěstovat od 12. století a v 16. století byla velmi populární potravinou. Dostala se k nám po nájezdech Turků ( odtud i její jméno - pohané ), kteří ji měli jako potravu pro sebe i pro koně. Ve starých spisek se tvrdilo, že turečtí nájezdníci měli koně zdravé, velmi silné a s krásnou lesklou srstí.
Pohanka je bezlepková plodina. Je významným zdrojem rutinu – vitamín B8, který napomáhá při problémech s cévami. Posiluje imunitu organizmu a využívá se i při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje podávat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus. Je zdrojem jednoduchých sacharidů, dobře stravitelných škrobů, vlákniny, minerálů a vitamínů, vhodných pro zdravý vývoj organizmu. Námi nabízená loupaná pohanka je v potravinářské kvalitě, ale protože je s ní manipulováno v krmivářském prostředí, nedoporučuji používat pro lidskou výživu.
Pohanka se může zkrmovat zvířatům ( mimo ptactvo ) pouze loupaná. Slupky mají fotosensibilní vlastnosti - zvyšují citlivost pokožky na sluneční záření. Ptáci si ji oloupou, ale jiná zvířata ne.
Možnosti použití - především při:
- Kožních problémech, zejména alergiích.
- Artritidy, záněty kopýt, laminitis.
- Nedostatečném prokrvování končetin.
- Pro staré koně.
- Nedostatku minerálních látek - například. hořčíku.
- Pro neklidné koně.
- Míchání vlastního müsli.
- Zpestření krmné dávky
Doporučená dávka:
cca 200 g / den. Míchejte nejlépe s vojtěškovými peletami. Je možné zvýšit chuťovou i energetickou atraktivitu pohanky lehkým přelitím vhodnými rostlinnými oleji - konopný, lněný, pestrocový, aj. . Před zkrmením se může pohanka namočit na několik hodin předem, zvýší se tak její stravitelnost i chutnost.
Obsah živin:
Hrubý protein 11,5 %, Hrubý tuk 2,5 %, Hrubý popel 6,5 % ( minerální látky ), Hrubá vláknina 8,5 %, Škrob 41 %.
Skladování:
Suchá loupaná zrna pohanky skladujte hermeticky uzavřená v PVC sáčku a hlavně v suchu. Pozor na napadení moly. Pokud se tak stane, ihned ji spotřebujte ( propláchnout a použít - koním to nikterak nevadí ) ať se vám moli nerozmnoží v domácnosti.
Spotřebujte v suchém stavu nejlépe do 6 měsíců od zakoupení. Při správném skladování vydrží ale i rok.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.